MÓJ OGRÓD A W TZW. MIĘDZYCZASIE - DRUTOWANIE, SZYDEŁKOWANIE, WYSZYWANIE OBRAZÓW
Kategorie: Wszystkie | DRUTY | IGŁĄ MALOWANE | KUCHNIA | OGRÓD | SZYDEŁKO
RSS

KUCHNIA

sobota, 10 października 2009

Dostałam dzisiaj prezent od sąsiada - 3 kg swieżutkich boczniaków.

Przegladając stronki trafiłam na taką:

http://www.boczniaki.wkonskich.pl/kucharska.php

Smacznego ...

czwartek, 17 września 2009

Ja robiłam schab o wadze 1,2 kg i dałam trochę więcej wody tak aby przykryła mięso a soli 1/3 szklanki. Myślę, że to zależy od wielkości garnka. Dodałam też zioła prowansalskie których w przepisie nie było a to moja ulubiona przyprawa.

środa, 16 września 2009

Jak wyżej - schab przygotowany w/g podanego przepisu wyszedł wspaniały - wszystkim bardzo smakował. Jezeli jednak ktos liczyłby, że  będzie taniej to napewno się rozczaruje.Mnie wyszło to ok. 30 zł za kg. tak więc taniej nie jest ale wiemy co jemy (100% mięsa w mięsie) i bez konserwantów a przy tym zupełnie inny smak bo w sklepach czy kupimy szynkę babuni ,dziadunia czy jeszcze innego wujka to wszystko smakuje tak samo.

niedziela, 13 września 2009

"Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa ( w całości).

Oto przepis:

2 kg mięsa - ja użyłam schab

2 litry wody

1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np.
łopatka- można dać więcej)

1 łyżka cukru

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego

5 ząbków czosnku (dużych)

2 łyżki majonezu

Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania


WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast

czosnek pokroc w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.

Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.

Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.

Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.

Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!! "

Ten przepis wynalazłam na forum http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=4128 i bardzo mnie zaintrygował - jak tylko czas pozwoli - wypróbuję i podzielę się wrażeniami...

poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Nie wiem czy tylko ja mam taki problem  z codziennym gotowaniem...problem nie leży jak gotować ani w chęci do pichcenia ale CO gotować. To odwieczne wymyślanie obiadków, kolacyjek (śniadania mam z głowy - jedzą zawsze płatki na mleku lub jogurcie i żadna siła nie zmieni tego przyzwyczajenia - nałóg poprostu) doprowadza mnie do szału ! Postanowiłam  ułóżyć miesięczny jadłospis rodzinny. Jeżeli chciałybyście dorzucić jakieś pomysły - zapraszam do zabawy. Mając plan posiłków na np.pół roku możemy powtarzać od pierwszego dnia - monotonii raczej nie zanotujemy.

          ZAPRASZAM  DO  ZABAWY   

sobota, 22 sierpnia 2009

 

Mój punkt widzenia na to zdjecie jest mocno sugestywny bo nadal czuję wspaniały smak tego naleśnika w ustach, nie wiem jak wy to widzicie...

W każdym razie naleśnik był z serkiem białym a polany zmiksowanymi jeżynami z cukrem i łyżką śmietany. Może nie wygląda tak apetycznie jak jest w istocie ale wierzcie mi ...pycha.

czwartek, 20 sierpnia 2009
W związku z tym,  że przepis na nutellę śliwkową posmakował podzielę się jeszcze innym przepisem, który również zagościł na moim stole chyba już na stałe. Zrobiłam go już po raz trzeci i stwierdzam, ze jest super - wisienki są całe, pyszne i apetycznie wyglądają. Stosuję do lodów, deserów i prosto ze słoika do gardła...pychotka
 
Składniki:

- 1 kg wiśni
- jedna cytryna
- żelfix 2:1
- 50 dag cukru

Wiśnie umyć i wydrylować. Cytrynę sparzyć, wyszorować, obrać skórkę i pokroić ją w drobniutkie paseczki.
Wiśnie i skórkę cytrynową przełożyć do garnka, dodać żelfix i mieszając zagotować.

Następnie dodać cukier i nie przerywając mieszania, gotować 3 minuty. Garnek zdjąć z ognia i z powierzchni usunąć wytworzoną pianę. Tak przygotowaną masą napełnić słoiki, dokładnie zakręcić i na 10 minut odstawić do góry dnem.

Dżem jest bardzo prosty w przygotowaniu a efekt jest przepyszny POLECAM
 
To jest przepis osooby podpisujacej sie w necie jako M@lgosia 
 
 
sobota, 11 lipca 2009

Pewnie wiele osób zna ten przepis bo przewija się w necie ale jest to najczęściej nutella śliwkowa (pyszszszna) a ja zrobiłam truskawkową. Dzieci uznały, że jest bardzo dobra ale czekają niecierpliwie  na śliwki.

Mój przepis:

3 kg zmiksowanych truskawek

1 kg cukru

cukier waniliowy

paczka kakao (najlepsze holenderskie)

Podgrzewać truskawki do odparowania soku, dodać pozostałe składniki, mieszać do zagotowania i...do słoików. Nie pasteryzuję tylko gorące zamykam i do góry dnem do ostygnięcia. 

piątek, 26 czerwca 2009

Przepis  z tego bloga    http://kuchennepogawedki.blogspot.com/  bardzo dziękuję.

  • 500g maki pszennej
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta sol

inadzienie

  • 300g białego sera (twarogu śmietankowego etc.)
  • 1 żóltko z ilości podanej wyżej
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy
  • garśc rodzynek

Wyszły dopiero na godz.22 , ale moi drodzy - NIEBO  W  GĘBIE!!!    Smakowały całej rodzinie, szczególnie mojej córci Oli. Zajadała je z zimnym mlekiem.


O autorze
Zakładki:
Robótkowe fora
A to moje odwiedzane..
Bardzo przydatne...
Ciekawe blogi
KUCHNIA-SMAKOWITE STRONKI
Obrazy - inspiracje
Ogrodowe Poradniki
Robótkowe galerie
SZALE ESTOŃSKIE(?)
Tu kupuję
Tu zaglądam
WZORY NA DRUTY
Lubię czytać