MÓJ OGRÓD A W TZW. MIĘDZYCZASIE - DRUTOWANIE, SZYDEŁKOWANIE, WYSZYWANIE OBRAZÓW
Kategorie: Wszystkie | DRUTY | IGŁĄ MALOWANE | KUCHNIA | OGRÓD | SZYDEŁKO
RSS
niedziela, 27 września 2009

Tu jest orginalne zdjęcie

Cóż, na tej modelce sweter wygląda o parę kilogramów lepiej -  no i dobra, ja też tak kiedyś wyglądałam... ;]

Dziękuję ślicznie za miłe słowa - dodają skrzydeł...

18:04, isia_aa
Link Komentarze (5) »
niedziela, 20 września 2009
No właśnie - tak bardzo chciałabym mieć czas aby to  ( i jeszcze więcej  )  zrobić ... może na emeryturze ?

 

19:18, isia_aa
Link Komentarze (2) »
czwartek, 17 września 2009

Ja robiłam schab o wadze 1,2 kg i dałam trochę więcej wody tak aby przykryła mięso a soli 1/3 szklanki. Myślę, że to zależy od wielkości garnka. Dodałam też zioła prowansalskie których w przepisie nie było a to moja ulubiona przyprawa.

środa, 16 września 2009

Jak wyżej - schab przygotowany w/g podanego przepisu wyszedł wspaniały - wszystkim bardzo smakował. Jezeli jednak ktos liczyłby, że  będzie taniej to napewno się rozczaruje.Mnie wyszło to ok. 30 zł za kg. tak więc taniej nie jest ale wiemy co jemy (100% mięsa w mięsie) i bez konserwantów a przy tym zupełnie inny smak bo w sklepach czy kupimy szynkę babuni ,dziadunia czy jeszcze innego wujka to wszystko smakuje tak samo.

niedziela, 13 września 2009

"Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa ( w całości).

Oto przepis:

2 kg mięsa - ja użyłam schab

2 litry wody

1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np.
łopatka- można dać więcej)

1 łyżka cukru

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego

5 ząbków czosnku (dużych)

2 łyżki majonezu

Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania


WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast

czosnek pokroc w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.

Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.

Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.

Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.

Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!! "

Ten przepis wynalazłam na forum http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=4128 i bardzo mnie zaintrygował - jak tylko czas pozwoli - wypróbuję i podzielę się wrażeniami...

O autorze
Zakładki:
Robótkowe fora
A to moje odwiedzane..
Bardzo przydatne...
Ciekawe blogi
KUCHNIA-SMAKOWITE STRONKI
Obrazy - inspiracje
Ogrodowe Poradniki
Robótkowe galerie
SZALE ESTOŃSKIE(?)
Tu kupuję
Tu zaglądam
WZORY NA DRUTY
Lubię czytać