MÓJ OGRÓD A W TZW. MIĘDZYCZASIE - DRUTOWANIE, SZYDEŁKOWANIE, WYSZYWANIE OBRAZÓW
Blog > Komentarze do wpisu

Ponoć cud wędlinka...

"Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa ( w całości).

Oto przepis:

2 kg mięsa - ja użyłam schab

2 litry wody

1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np.
łopatka- można dać więcej)

1 łyżka cukru

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego

5 ząbków czosnku (dużych)

2 łyżki majonezu

Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania


WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast

czosnek pokroc w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.

Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.

Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.

Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.

Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!! "

Ten przepis wynalazłam na forum http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=4128 i bardzo mnie zaintrygował - jak tylko czas pozwoli - wypróbuję i podzielę się wrażeniami...

niedziela, 13 września 2009, isia_aa

Polecane wpisy

  • Boczniaki na różne sposoby...

    Dostałam dzisiaj prezent od sąsiada - 3 kg swieżutkich boczniaków. Przegladając stronki trafiłam na taką: http://www.boczniaki.wkonskich.pl/kucharska.php Smaczn

  • Do Ticon...

    Ja robiłam schab o wadze 1,2 kg i dałam trochę więcej wody tak aby przykryła mięso a soli 1/3 szklanki. Myślę, że to zależy od wielkości garnka. Dodałam też zio

  • Mniam...pychotka...

    Mój punkt widzenia na to zdjecie jest mocno sugestywny bo nadal czuję wspaniałysmak tego naleśnika w ustach, nie wiem jak wy to widzicie... W każdym razie naleś

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
barbaratoja
2009/09/13 12:47:06
Popróbuj, a nie będziesz żałować. Tak gotuję mięsko już od kilku lat.Ja z kolei znalazłam ten przepis na moim ulubionym Wielkim Żarciu.www.wielkiezarcie.com/
Lubię czytać